Кретање кроз забрану ТикТок-а: Како се предузећа могу прилагодити и напредовати у пост-ТикТок ери

Kreirano 3 mart, 2024
бизнис прилагодити

Увод у забрану ТикТок-а У дигиталном окружењу које се стално мења, предузећа су морала да се прилагоде различитим поремећајима, али мало њих је било толико значајно као забрана ТикТок-а. Сећам се дана када су се појавиле вести; послало је таласе кроз пословну заједницу. ТикТок, платформа друштвених медија која је постала маркетиншки бехемот, одједном је постала недоступна на кључним тржиштима. Као неко ко је укорењен у дигиталном маркетингу, препознао сам ово као кључни тренутак. Није се радило само о губитку платформе; радило се о поновном промишљању наших стратегија у простору који се непрестано развијао. Забрана је утицала на предузећа свих величина. За многе је ТикТок постао витални део њихових маркетиншких и рекламних стратегија. Јединствени алгоритам платформе и чиста виралност коју је могла понудити значили су да један видео може катапултирати бренд у центар пажње преко ноћи. Пошто је ова авенија затворена, компаније су морале да размотре импликације на њихово дигитално присуство и токове прихода. Разлози за забрану варирали су од забринутости око приватности и националне безбедности до геополитичких тензија. Без обзира на узрок, ефекат је био тренутан и дубок. Предузећа која су уложила много у кампање усмерене на ТикТок су остављена да се боре да промене своје стратегије. Био је то позив за буђење за многе, наглашавајући важност да не стављају сва јаја у једну корпу, дигитално говорећи.

Разумевање утицаја забране ТикТок-а на предузећа

Утицај забране ТикТок-а на предузећа био је вишеструк. У почетку је постојао осећај неверице. Како се платформа са стотинама милиона активних корисника може затворити? За нека предузећа, посебно она која су изградила свој идентитет бренда око ТикТок-а, забрана је значила почетак од нуле на другим платформама. Тајминг није могао бити гори, јер је забрана дошла усред глобалне пандемије када су дигиталне интеракције биле важније него икад.

Токови прихода који су били везани за јединствене механизме ангажовања ТикТок-а су погођени. Партнерства утицајних људи која су била усредсређена на личности ТикТок-а изгубила су сјај, пошто су ови инфлуенцери изненада остали без своје примарне платформе. Предузећа су морала да преиспитају своје маркетиншке буџете, прерасподеливши средства на друге платформе и стратегије у покушају да поново привуку пажњу своје публике.

Штавише, забрана је истакла несигурну природу превише ослањања на једну платформу. Пејзаж дигиталног маркетинга је инхерентно нестабилан; платформе расту и падају, алгоритми се мењају, а навике корисника се мењају. Компаније које су диверзификовале своје присуство на друштвеним мрежама биле су у бољој позицији да преброде олују. Могли би да искористе своје постојеће пратиоце на другим платформама како би задржали видљивост и ангажовање.

Алтернативе ТикТоку за предузећа

Када је ТикТок нестао из продавница апликација, предузећа су морала брзо да пронађу алтернативе. Као маркетиншки стручњак, морао сам да водим своје клијенте кроз ову транзицију, истражујући друге платформе које су нудиле сличне карактеристике и демографију публике. Инстаграм Реелс, на пример, појавио се као јак кандидат. Његов видео формат кратког формата био је познат корисницима ТикТок-а, а успостављена база корисника Инстаграма учинила га је сигурном опкладом за континуирано ангажовање на друштвеним медијима.

ИоуТубе је такође појачао своју игру увођењем ИоуТубе Схортс-а, који је имао за циљ да попуни празнину коју је оставио ТикТок. Иако је ИоуТубе већ била добро успостављена платформа, Схортс је понудио нови начин за предузећа да креирају брз, занимљив садржај који би могао да досегне широку публику.

Друге платформе попут Снапцхат-а и Твиттер-а увеле су функције за искориштавање тренда кратких видео записа. Снапцхат-ов Спотлигхт и Твиттер-ове флоте, иако кратког века, били су сведочанство потражње за садржајем сличним ТикТок-у. Предузећа су морала да буду агилна, да тестирају ове нове платформе и функције како би утврдила где је њихов садржај најефикаснији.

Најбоље праксе за креирање и дељење видео записа у ТикТок стилу на другим платформама

Прилагођавање новим платформама значило је учење нијанси креирања видео записа у ТикТок стилу који би се добро показали на другим местима. Једна најбоља пракса коју сам нагласио својим клијентима је потреба да се задржи аутентичност и креативност коју је ТикТок неговао. Видео снимци би и даље требало да буду повезани, забавни и да прате тренутне трендове, чак и ако нису дељени на самом ТикТок-у.

Друга пракса је била да се садржај прилагоди снагама сваке платформе. На пример, корисници Инстаграма цене естетски квалитет и тематску доследност, па иако би садржај могао да буде лежеран као ТикТок, често се очекивао виши ниво углађености. У међувремену, ИоуТубе-ова публика можда тражи нешто дужи садржај, чак и у Схортс формату, који омогућава више причања прича и порука о бренду.

Трећа најбоља пракса била је да се настави са коришћењем садржаја који генерише корисник. ТикТок је напредовао захваљујући учешћу своје заједнице, а исти принцип се могао применити на другим платформама. Подстицање корисника да креирају сопствене видео снимке са брендираним хештеговима или изазовима могло би да одржи ангажовање заједнице које је учинило ТикТок тако успешним за предузећа.

Коришћење других платформи друштвених медија да бисте досегли своју ТикТок публику

Забрана ТикТок-а значила је да предузећа морају да идентификују где је њихова публика мигрирала и да успоставе присуство на тим платформама. Један приступ је био коришћење аналитике података за праћење где бивши корисници ТикТок-а проводе своје време. Инстаграм и Фацебоок, са својим робусним платформама за оглашавање, пружили су вредан увид у понашање и преференције публике.

Поред праћења података, саветовао сам предузећима да се активно ангажују са својом публиком на овим платформама. То је значило не само објављивање садржаја већ и учешће у разговорима, одговарање на коментаре, па чак и придруживање или покретање трендова. Било је од суштинског значаја да се створи осећај заједнице који би могао да парира ономе што су изградили на ТикТоку.

Штавише, предузећа не би требало да занемаре моћ унакрсног промовисања. Повезујући своје различите профиле на друштвеним мрежама и деле садржај на различитим платформама, могли би да воде своју ТикТок публику до својих нових дигиталних домова. Ова стратегија је помогла да се одржи видљивост бренда и осигурала да пратиоци наставе да се баве својим омиљеним брендовима, без обзира на платформу.

Алати и ресурси за преузимање ТикТок видео записа

Пре него што је забрана ступила на снагу, многа предузећа и креатори садржаја покушали су да преузму и сачувају своје ТикТок видео снимке. Ово је био важан корак у заштити њиховог садржаја и пренамени за употребу на другим платформама. ТикТок алати за преузимање видеа постали су непроцењиви током овог периода, омогућавајући корисницима да сачувају своје видео записе без воденог жига, што је пренамену садржаја за друге платформе учинило професионалнијим.

Ове алате је било лако пронаћи једноставном претрагом, али је било кључно користити поуздане и безбедне. Веб локације и апликације које су нудиле услуге преузимања ТикТок видео записа често су долазиле са упутствима, што је процес чинило једноставним. Међутим, увек сам подсећао клијенте да поштују законе о ауторским правима и приватности када мењају садржај.

Библиотека садржаја спремна за уређивање и дељење на другом месту била је значајна предност. То је омогућило предузећима да одржавају конзистентан распоред објављивања током преласка на друге платформе, осигуравајући да њихова публика остане ангажована и информисана о томе где да их пронађу након ТикТок-а.

Девојка Тикток ера

Проналажење најбољих времена за објављивање на ТикТок алтернативним платформама

Док је ТикТок имао своја вршна времена за ангажовање корисника, свака алтернативна платформа је имала своје јединствене обрасце. Откривање најбољег времена за објављивање на овим платформама било је кључно за одржавање видљивости и ангажовања. Алати за аналитику које обезбеђују саме платформе, као што су Инстаграм Инсигхтс и ИоуТубе аналитика, били су кључни у идентификацији када су корисници били најактивнији.

Такође сам се окренуо аналитичким услугама трећих страна које су нудиле детаљније податке, што је помогло да се додатно прецизирају распореди објављивања. Био је то процес покушаја и грешака, пошто је оптимално време објављивања често варирало у зависности од делатности предузећа, демографије публике и врсте садржаја који се дели.

Доследност је била још један кључни фактор. Успостављање редовног распореда објављивања помогло је пратиоцима да знају када да очекују нови садржај, стварајући осећај ишчекивања и рутине који је био користан и за публику и за бренд.

Истраживање популарних ТикТок песама и трендова на другим платформама

ТикТок је био познат по свом музичком садржају и вирусним трендовима који су пратили популарне песме. Иако платформа више није била доступна, културни утицај ових трендова је остао. За предузећа је било важно да наставе да користе овај аспект креирања садржаја, чак и на другим платформама.

Многе песме које су постале хитови на ТикТок-у биле су доступне на сервисима за стримовање и могле су се легално користити у садржају на другим платформама, под условом да се добије одговарајућа лиценца. Те привлачне мелодије и повезани плесни покрети или изазови и даље могу бити део стратегије садржаја бренда, помажући да се одржи веза са ТикТок публиком.

Поред тога, држање прста на пулсу трендова у настајању било је важно као и увек. Учешће у овим трендовима помогло је предузећима да остану релевантни и повезани, што је био камен темељац привлачности ТикТок-а. Био је то подсетник да иако се платформа може променити, основни принципи ангажовања садржаја остају константни.

Уживо на алтернативним платформама: водич за предузећа

Функција уживо ТикТок-а била је моћно средство за ангажовање у реалном времену, а њено одсуство се оштро осећало. Међутим, друге платформе су нудиле сличне могућности и за предузећа је било од суштинског значаја да их ефикасно искористе. Платформе као што су Инстаграм Ливе и Фацебоок Ливе пружиле су могућности за повезивање са публиком на директан и лични начин.

Подстицао сам компаније да приступе овим сесијама уживо са јасним планом. Било да се радило о питањима и одговорима, лансирању производа или изгледу иза кулиса, структура је помогла да сесија остане занимљива и на бренду. Такође је било важно унапред промовисати ове догађаје уживо, обезбеђујући добар одзив.

Интерактивност је била кључ успешне сесије уживо. Подстицање учешћа гледалаца кроз коментаре и реакције учинило је искуство пријатнијим и за публику и за водитеља. Овај ниво интеракције је помогао да се поново створи осећај заједнице који је био саставни део ТикТок-ове функције уживо.

Закључак: Прилагођавање и напредовање у пост-ТикТок ери

Забрана ТикТок-а представљала је значајне изазове, али је такође понудила предузећима прилику да преиспитају и ојачају своје стратегије дигиталног маркетинга. Прихватањем алтернативних платформи и прилагођавањем новим праксама креирања садржаја, компаније би могле да задрже своју везу са својом публиком. Био је то доказ отпорности и прилагодљивости потребних у дигиталном добу.

У навигацији у пост-ТикТок ери, кључни закључак за било који посао био је важност флексибилности и спремности да се развија. Како платформе долазе и одлазе, срж успешног маркетинга остаје способност да се исприча убедљива прича и да се ангажује са публиком на смислен начин.

Дигитални пејзаж ће сигурно наставити брзи темпо промена, али ако остану информисани и агилни, предузећа не само да могу да опстану већ и напредују, без обзира на околности. И док идемо напред, узбудљиво је размишљати о новим могућностима и платформама које ће се појавити, спремне да предузећа истражују и освајају.

Предузећа могу да се прилагоде диверзификацијом свог присуства на друштвеним медијима, фокусирајући се на алтернативне платформе, као што су Инстаграм Реелс или ИоуТубе Схортс, улажући у маркетинг утицајних људи и истражујући нове трендове друштвених медија.

Иако забрана ТикТок-а може представљати почетне изазове, предузећа могу да ублаже њен утицај прерасподелом ресурса на друге платформе, усавршавањем своје стратегије садржаја и задржавањем агиле да се прилагоде променљивим пејзажима друштвених медија.

Предузећа могу напредовати тако што подстичу креативност и аутентичност у свом садржају, ангажујући се са својом публиком на различитим платформама, користећи садржај који генеришу корисници, сарађујући са утицајним људима на различитим платформама и остајући информисани о трендовима у индустрији и променама у понашању потрошача.