Ко је власник Реддита?

Kreirano 9 mart, 2024
који поседује реддит

Реддит је популарна платформа друштвених медија која је постала саставни део интернет културе. То је веб локација на којој корисници могу да деле и дискутују о садржају о различитим темама, од вести и забаве до хобија и специфичних интересовања. Са милионима корисника и безброј заједница, Реддит је израстао у моћну платформу која утиче на онлајн дискусије и трендове.

Порекло Реддита


Реддит су 2005. основали Стив Хафман и Алексис Оханиан, два цимера са факултета на Универзитету Вирџинија. Желели су да створе платформу где би људи могли да имају отворене дискусије и деле занимљив садржај. Почетна идеја иза Реддита била је да се корисницима омогући да поднесу везе, о којима би потом гласала заједница како би се утврдила њихова видљивост.

Рано власништво над Реддитом


У раним данима, Стив Хафман и Алексис Оханиан били су једини власници Реддита. Неуморно су радили на изградњи платформе и привлачењу корисника. Како је расла корисничка база, расла је и потреба за финансијском подршком како би веб локација радила несметано. То је довело до укључивања спољних инвеститора који су видели потенцијал у Реддиту.

Куповина од стране Цонде Наст


Године 2006, само годину дана након оснивања, Реддит је купила Цонде Наст, медијска компанија позната по својим издавачким подухватима. Ова аквизиција је Реддиту обезбедила финансијску подршку која му је била потребна за проширење и побољшање инфраструктуре. Међутим, упркос томе што је у власништву Цонде Наста, Реддит је наставио да ради независно и одржава своју јединствену природу вођену заједницом.

Спин-офф и стварање Реддит Инц.


У 2011. години, Реддит је претрпео значајну промену када је одвојен од Цонде Наста и постао сопствени ентитет, познат као Реддит Инц. Овај потез је омогућио Реддиту да има више аутономије и контроле над својим операцијама. То је такође означило прекретницу за платформу, јер је почела да експериментише са новим функцијама и шири своју корисничку базу.

Значајни инвеститори и заинтересоване стране


Током своје историје, Реддит је привлачио инвестиције разних појединаца и компанија. Неки значајни инвеститори су Петер Тхиел, суоснивач ПаиПал-а, и Марц Андреессен, истакнути ризични капиталиста. Ове инвестиције не само да су пружиле финансијску подршку већ су такође помогле да се потврди потенцијал Реддита као вредне платформе.

ко поседује реддит 2

Кључне личности иза Реддита


Иако су бројни појединци били укључени у развој и раст Реддита, неке кључне личности се истичу. Стив Хафман, један од суоснивача, вратио се у компанију као извршни директор 2015. године и одиграо је кључну улогу у обликовању њеног правца. Алексис Оханиан, други суоснивач, такође је остао укључен и наставља да подржава Реддит као истакнуту личност у технолошкој индустрији.

Тренутно власништво над Реддитом


Од сада, Реддит је у власништву Адванце Публицатионс, медијске компаније која поседује Цонде Наст и бројне друге медијске куће. Адванце Публицатионс је купио већински удео у Реддиту 2011. године и од тада је примарни власник. Међутим, важно је напоменути да Реддит ради независно и да има сопствену структуру управљања.

Реддит-ово управљање и процес доношења одлука


Реддит има јединствен систем управљања који укључује комбинацију гласања корисника и модерирања од стране модератора волонтера. Платформа се ослања на своју заједницу да доноси одлуке у вези са видљивошћу садржаја и спровођењем политике. Док власништво припада Адванце Публицатионс, свакодневне одлуке и управљање платформом су углавном у рукама Реддит заједнице и њених модератора.

Закључак: Ко је заиста власник Реддита?


У закључку, док је Адванце Публицатионс тренутни власник Реддита, право власништво над платформом лежи на њеним корисницима и заједници која је покреће. Реддитов успех је резултат страствених корисника који доприносе садржају, учествују у дискусијама и обликују културу платформе. Власништво над Реддитом је заједнички напор, што га чини јединственом и моћном платформом друштвених медија.

Реддит је спреман да изађе на берзу у једној од првих технолошких иницијалних јавних понуда ове године. Вођство и власништво компаније су еволуирали током година. Значајне заинтересоване стране и акционари укључују генералног директора Стевеа Хуффмана, постојеће заинтересоване стране које планирају да продају око 6,7 милиона акција, глобалне институционалне инвеститоре, укључујући Тенцент и Цонде Наст матичну компанију Адванце Магазине Публисхерс, као и извршног директора ОпенАИ Сам Алтман, који је био члан Реддитовог одбора директора од 2015. до 2022. Власништво компаније и база акционара су претрпели промене, при чему је предстојећа ИПО кључни развој у власничкој структури Реддита.

Реддит је открио финансијске податке у својој изјави о регистрацији С-1 код СЕЦ-а, што указује да је компанија остварила приход од 804 милиона долара у 2023. години, првенствено од оглашавања. Међутим, компанија је пријавила нето губитак од 90,8 милиона долара за исту годину. Као део својих ИПО планова, Реддит има за циљ да прикупи око 750 милиона долара, при чему компанија и неки постојећи актери планирају да продају око 22 милиона акција у распону од 31 до 34 долара по акцији. Овај ИПО ће се пажљиво пратити, јер је то први велики технолошки деби у години и прва ИПО на друштвеним мрежама откако је Пинтерест изашао у јавност 2019.

Реддитов пут до предстојеће ИПО-е обележиле су значајне промене у руководству, пословној стратегији и финансијским перформансама. Повратак извршног директора Стива Хафмана у компанију 2015. током кризе руковођења довео је до трансформације у Реддит-овом приходу, који се попео на преко 800 милиона долара годишње са 12 милиона долара, и броја запослених, који се повећао на 2.000 са 80. Упркос препрекама и контроверзама, укључујући изазове око слободе говора и рекламирања, Хафманово руководство је видело еволуцију компаније у главног играча на друштвеним медијима. Реддит-ова ИПО представља кулминацију његовог путовања као приватне компаније, са бившим и садашњим запосленима који очекују прилику да продају своје акције компаније