Водич о томе како зарадити новац на ИоуТубе-у

Kreirano 10 mart, 2024
зарадите новац на ИоуТубе-у

Када сам први пут размишљао о идеји да зарадим приход на ИоуТубе-у, био сам заинтригиран наизглед бескрајним могућностима које платформа нуди. Не само да је ИоуТубе постао главна тема у забави и образовању, већ је и уносно поље за креаторе садржаја широм света. Мој почетни поход на Јутјуб пејзаж био је испуњен радозналошћу и мало скептицизма. Могу ли заиста своју страст за стварањем видео записа претворити у опипљив извор прихода? Како сам дубље залазио у свет ИоуТубе-а, открио сам да је уз прави приступ, посвећеност и стратегије одговор гласно да. Зарађивање новца на ИоуТубе-у није само притискање „уплоад-а“ и чекање да се долари приближе. То захтева разумевање платформе, познавање ваше публике и коришћење различитих доступних опција монетизације. Од прихода од огласа до спонзорисаног садржаја, потенцијал за зараду је ограничен само нечијом креативношћу и трудом. У овом водичу ћу поделити своје путовање и увид у то како зарадити новац на ИоуТубе-у, од основа монетизације до стратегија које могу повећати ваше прегледе и број претплатника. Пре него што уђемо у детаље, важно је напоменути да ИоуТубе није шема за брзо богаћење. Потребно је време да се изгради канал, креира квалитетан садржај и привуче лојална публика. Али уз упорност и праве смернице, открио сам да би ИоуТубе могао да буде одржив извор прихода. Хајде да истражимо како и ви можете учинити исто.

Како функционише ИоуТубе монетизација

Разумевање оквира ИоуТубе монетизације био је први корак на мом путу. ИоуТубе креаторима садржаја нуди неколико начина да зараде новац, пре свега кроз ИоуТубе партнерски програм (ИПП). ИПП омогућава креаторима да монетизују своје видео снимке путем огласа, чланства канала, супер ћаскања и још много тога. Међутим, да бисте били квалификовани за програм, морају бити испуњени одређени критеријуми, укључујући минимални број претплатника и сате гледања.

Примарни извор прихода за већину Јутјубера је приход од огласа. Када омогућите монетизацију на свом каналу, ИоуТубе поставља огласе у ваше видео снимке, а ви зарађујете део прихода оствареног од ових огласа. Овај приход зависи од неколико фактора, као што су број прегледа ваших видео снимака, ангажовање које остварују и демографија ваше публике. Оглашивачи су спремни да плате више да би циљали одређену публику, што може утицати на то колико зарађујете од прихода од огласа.

Други кључни аспект ИоуТубе монетизације је врста садржаја који креирате. ИоуТубе има строге смернице о томе шта се сматра „садржајем погодним за оглашиваче“. Видео снимци који нису у складу са овим смерницама могу бити демонетизовани или зарађивати мање од огласа. Због тога је важно да креирате садржај који није само занимљив, већ је и усклађен са ИоуТубе-овим смерницама монетизације. Како сам сазнао више о овим замршеностима, схватио сам да успешан ИоуТубе канал захтева стратешки приступ креирању садржаја и ангажовању публике.

Колико прегледа и претплатника вам је потребно да зарадите новац на ИоуТубе-у?

Једно од најчешћих питања на које сам наишао на свом путовању било је „Колико прегледа на ИоуТубе-у да би зарадио новац?“ Одговор није једноставан, јер се зарада од прегледа може значајно разликовати. Међутим, генерално говорећи, више прегледа значи већу потенцијалну зараду. ИоуТубе партнерски програм захтева од аутора да имају најмање 1.000 претплатника и најмање 4.000 сати гледања у последњих 12 месеци да би почели да зарађују путем огласа.

Што се тиче питања „Колико претплатника вам треба да зарадите на Јутјубу?“ важи исти праг. Имати 1.000 претплатника је капија за придруживање ИПП-у и почетак уновчавања својих видео снимака. Али не ради се само о достизању ових бројева. Ангажовање, као што су лајкови, коментари и дељења, такође игра значајну улогу у вашем потенцијалу зараде. Оглашивачи фаворизују канале са високом стопом ангажовања јер то указује на активну и уложену публику.

Појам „колико претплатника на Јутјубу да би зарадио новац“ је помало погрешан, јер сами претплатници не остварују приход. То је комбинација значајне базе претплатника и доследне гледаности која ствара могућности за монетизацију. Што више претплатника имате, већа је вероватноћа да ћете имати већи број прегледа, што може довести до повећања прихода од огласа и других изгледа за монетизацију. Изградња велике и посвећене базе претплатника је од суштинског значаја за дугорочни финансијски успех на ИоуТубе-у.

Стратегије за повећање прегледа и претплатника

Да бих повећао потенцијал зараде свог канала, морао сам да применим стратегије за повећање броја прегледа и претплатника. Прва стратегија на коју сам се фокусирао била је стварање висококвалитетног, занимљивог садржаја. Ово изгледа као да је неозбиљно, али је основа сваког успешног ИоуТубе канала. Улагао сам у бољу опрему, научио технике видео монтаже и истраживао теме које су одјекнуле мојој циљној публици. Доследно пружајући вредност и забаву, почео сам да видим пораст и у броју прегледа и у броју претплатника.

Још једна ефикасна стратегија је оптимизација видео наслова, описа и ознака за видљивост претраживача. ИоуТубе је други највећи претраживач на свету, а оптимизација мог садржаја за откривање је била кључна. Користио сам релевантне кључне речи у својим насловима и описима, направио упечатљиве сличице и користио ознаке које су помогле да се моји видео снимци појаве у резултатима претраге и препорученим видео одељцима. СЕО је играо значајну улогу у привлачењу нових гледалаца који би потом могли постати претплатници.

Сарадња са другим Јутјуберима је такође помогла да повећам моју гледаност и број претплатника. Партнерством са креаторима у својој ниши, привукао сам њихову публику и стекао изложеност потенцијалним претплатницима. Поред тога, интеракција са мојим гледаоцима путем коментара и постова у заједници створила је осећај заједнице око мог канала, подстичући гледаоце да се претплате и остану за више садржаја. Ове стратегије су, између осталог, покренуле раст мог канала и, као резултат, моју зараду.

Различити начини зараде на ИоуТубе-у

Монетизација ИоуТубе-а није ограничена на приход од огласа. Постоји безброј начина за диверсификацију токова прихода на платформи. Један такав метод је путем чланства канала, где претплатници плаћају месечну накнаду за приступ ексклузивном садржају, значкама и другим погодностима. Овај стални приход може бити стабилан извор прихода, посебно за канале са наменском базом обожавалаца.

Партнерски маркетинг је још један пут који сам истражио да зарадим новац на ИоуТубе-у. Промовисањем производа или услуга и укључивањем партнерских веза у описе мојих видео снимака, зарадио сам провизију за сваку продају обављену преко мојих веза. Овај метод добро функционише када су производи усклађени са мојим садржајем и интересима публике, осигуравајући аутентичност и поверење.

Мерцхандисинг је такође уносна опција за Јутјубере са снажним идентитетом бренда. Продаја брендиране робе, попут одеће, додатака или дигиталних производа, може значајно повећати зараду. Постављање продавнице на мрежи и промовисање моје робе у својим видео снимцима омогућило ми је да искористим лојалност своје публике и претворим је у профитабилан подухват.

Како зарадити новац на Јутјубу без снимања видеа

Изненађујуће, могуће је научити како зарадити новац на ИоуТубе-у без прављења видео записа. Једна метода је курирање садржаја. Ово укључује креирање плејлиста или компилација постојећих ИоуТубе видео снимака (уз дозволу) и њихово уновчавање. Међутим, овај приступ захтева пажљиво поштовање закона о ауторским правима како би се избегли правни проблеми.

Други начин је да постанете менаџер ИоуТубе канала за друге креаторе. Многим успешним Јутјуберима је потребна помоћ у управљању својим каналима, од оптимизације садржаја за СЕО до руковања спонзорствима и имејловима. Нудећи ове услуге, могао сам да зарадим приход од ИоуТубе-а, а да не правим сопствене видео снимке.

Поред тога, ИоуТубе-ове Супер Цхат и Супер Стицкерс функције омогућавају гледаоцима да плате да истакну своје поруке током стримова уживо, чак и ако ја нисам тај који стримује. Ако имам популарну ИоуТубе заједницу или форум, одржавање сесија питања и одговора уживо и дискусија може да генерише приход кроз ове функције, без потребе за традиционалним видео садржајем.

зарадите новац на Јутјубу 2

Савети за успешну ИоуТубе монетизацију

Постизање успеха у монетизацији ИоуТубе-а захтева више од пуког разумевања различитих токова прихода. Ради се о усвајању стратешког и доследног приступа креирању садржаја и ангажовању заједнице. Један савет који ми је добро послужио је да увек будем информисан о променама ИоуТубе алгоритама и смерницама за монетизацију. Праћење ових ажурирања омогућило ми је да прилагодим своју стратегију и останем у складу, обезбеђујући сталан прилив прихода.

Још један важан савет је да анализирате и разумете своју публику. Користећи ИоуТубе-ове аналитичке алате, стекао сам увид у то ко су моји гледаоци, у ком садржају уживају и када су најактивнији. Ови подаци су ми помогли да прилагодим свој садржај и распоред објављивања како бих максимално повећао ангажовање и досег.

На крају, никада не потцењујте моћ позива на акцију (ЦТА). Подстицање гледалаца да се свиђају, претплате и деле моје видео снимке на убедљив начин може значајно повећати видљивост и раст. Снажан ЦТА може бити разлика између гледаоца који гледа и одлази или постаје лојалан претплатник и заговара мој канал.

Студије случаја ИоуТубе монетизације

Да бисте заиста схватили потенцијал монетизације на ИоуТубе-у, корисно је испитати приче о успеху из стварног живота. Проучавао сам неколико студија случаја Јутјубера који су своје канале претворили у профитабилне послове. Ови креатори долазе из различитих средина и ниша, али деле заједничке особине као што су доследност, прилагодљивост и дубоко разумевање своје публике.

Једна посебна студија случаја која ме је инспирисала била је Јутјубер који је почео са једноставним видео записима са упутствима у одређеној ниши. Фокусирајући се на квалитетан садржај и СЕО, повећали су своју базу претплатника на преко милион у року од неколико година. Диверзифицирали су свој приход приходима од огласа, спонзорстава и робе, на крају претворивши свој ИоуТубе канал у каријеру са пуним радним временом.

Друга студија случаја истакла је креатора који је искористио моћ вирусног садржаја. Креирањем видео снимака који су пратили тренутне трендове и коришћењем друштвених медија за промоцију, прикупили су милионе прегледа и пораст броја претплатника. Ова повећана видљивост привукла је понуде брендова и отворила могућности за плаћене говорне ангажмане и консултације.

Ове студије случаја показују да са правим приступом, монетизација ИоуТубе-а може бити изводљив и исплатив подухват. Они служе као подсетник да се успех на платформи може постићи напорним радом и паметним стратегијама.

ИоуТубе алати и ресурси за монетизацију

Да бих максимално повећао своју зараду на ИоуТубе-у, користио сам разне алате и ресурсе дизајниране да оптимизујем учинак мог канала. ТубеБудди и ВидИК су два популарна проширења претраживача која пружају драгоцене увиде у СЕО, предложене ознаке и најбоље време за објављивање. Ови алати су ми помогли да оптимизујем своје видео снимке за бољу видљивост и ангажовање у претрази.

ИоуТубе-ова Академија за креаторе је непроцењив ресурс за учење о стратегијама монетизације, креирању садржаја и развоју канала. Лекције и туторијали које је обезбедила Академија били су инструментални у побољшању мог приступа монетизацији ИоуТубе-а.

Поред тога, алати за управљање друштвеним медијима као што су Хоотсуите и Буффер омогућили су ми да закажем објаве и пратим ангажовање на различитим платформама, повећавајући досег мог садржаја. Умрежавање са другим креаторима и придруживање ИоуТубе заједницама је такође пружило подршку и увид у најбоље праксе за монетизацију.

Закључак

Учење како да зарадите новац на ИоуТубе-у је било корисно путовање, испуњено изазовима и тријумфима. Од разумевања основа монетизације до примене напредних стратегија, потенцијал за зараду на платформи је огроман. Запамтите, успех на ИоуТубе-у се не мери само бројем прегледа или претплатника, већ и квалитетом везе коју градите са својом публиком.

Без обзира да ли тек почињете или желите да побољшате свој постојећи канал, надам се да вам је овај водич пружио драгоцене увиде и инспирацију. Уз посвећеност, креативност и праве алате, и ви можете да свој ИоуТубе канал претворите у профитабилан подухват. Наставите да учите, прилагођавате се и растете и видећете да су могућности на ИоуТубе-у неограничене колико и ваша машта.

Јутјубери зарађују кроз различите стратегије монетизације, укључујући:

 • Приход од огласа: ИоуТубе-ов партнерски програм омогућава креаторима да зарађују новац путем огласа који се приказују на њиховим видео снимцима.
 • Креатори добијају удео у приходу генерисаном од ових огласа на основу фактора као што су прегледи видеа, ангажовање огласа и демографија публике.
 • Спонзорства и понуде за брендове: Многи ИоуТубери се удружују са брендовима како би промовисали своје производе или услуге у својим видео снимцима. Ова спонзорства и уговори о брендовима могу да обезбеде креаторима додатне могућности за приход, посебно ако имају велику и ангажовану публику.
 • Партнерски маркетинг: Јутјубери могу да зараде провизију промовисањем производа или услуга путем партнерских веза у описима својих видео снимака. Када гледаоци обаве куповину користећи ове везе, ИоуТубер добија проценат од продаје.
 • Продаја робе: Неки Јутјубери продају брендирану робу, као што су одећа, модни додаци или дигитални производи, својој публици. Ово може бити уносан ток прихода, посебно за креаторе са наменском базом обожавалаца.

Да бисте уновчили свој ИоуТубе канал преко Партнерског програма и почели да зарађујете приход од огласа, потребно је да испуните одређене услове које је поставио ИоуТубе. Од 2022. ови захтеви укључују:

 • Имати најмање 1.000 претплатника на свом каналу.
 • Акумулација 4.000 сати гледања у последњих 12 месеци. Када достигнете ове прагове и будете у складу са ИоуТубе-овим смерницама и смерницама, можете да се пријавите за монетизацију и почнете да зарађујете од огласа који се приказују на вашим видео снимцима.

Да, осим прихода од огласа, постоји неколико алтернативних начина да зарадите новац на ИоуТубе-у. Ови укључују:

 • Директна спонзорства: Можете директно сарађивати са брендовима да бисте креирали спонзорисани садржај или интегрисали њихове производе/услуге у своје видео записе уз накнаду.
 • Продаја производа или услуга: Својој публици можете продати сопствену робу, дигиталне производе (нпр. е-књиге, онлајн курсеве) или услуге (нпр. саветовање, подучавање).
 • Цровдфундинг: Платформе као што је Патреон омогућавају обожаваоцима да подрже креаторе претплатом на ексклузивни садржај или давањем донација у замену за погодности или награде.
 • Лиценцирање садржаја: Можете лиценцирати своје видео снимке медијским кућама, продукцијским кућама или другим креаторима за употребу у њиховим пројектима у замену за накнаде за лиценцирање или тантијеме.
 • Стримовање уживо: Можете да уновчите своје стримове уживо преко функција као што су Супер Цхат (где гледаоци могу да плате да би истакли своје поруке) или чланства канала (где гледаоци плаћају месечну накнаду за приступ ексклузивним погодностима).