Трендови друштвених медија у 2024: шта треба да знате

Kreirano 25 septembar, 2024
трендови

Како идемо даље у 2024., пејзаж друштвених медија наставља да се развија брзим темпом. Платформе као што су Инстаграм, ТикТок и Фацебоок више нису само алати за друштвену интеракцију – постали су витални делови маркетиншких стратегија и понашања потрошача. Разумевање најновијих трендова друштвених медија је од суштинског значаја за предузећа, утицајне и креаторе садржаја. Од доминације видео записа кратког формата до успона друштвене трговине, трендови друштвених медија подстичу и ангажовање и приход на начине које нисмо могли да замислимо пре само неколико година. Овај чланак истиче најзначајније промене које се дешавају на друштвеним медијима ове године и пружа корисне увиде за останак у конкурентском простору.

Успон друштвене трговине: Куповина преко друштвених медија

Интеграција функција куповине директно у друштвене платформе трансформисала је начин на који потрошачи комуницирају са брендовима. Куповина у апликацији на Инстаграму и догађаји куповине уживо у ТикТок-у су врхунски примери друштвене трговине која постаје све популарнија. У 2024. години корисници обављају више куповине директно преко друштвених платформи него икада раније, што значи да се брендови морају фокусирати на оптимизацију својих друштвених излога. Овај тренд наглашава важност беспрекорних, једноставних искустава куповине која су интегрисана у путовање друштвених медија.

Кратки видео: Стилл Реигнинг Супреме

Кратки видео снимци настављају да доминирају 2024. Платформе попут ТикТок-а и Инстаграм Реелс-а су револуционисале потрошњу садржаја дајући приоритет занимљивим видео снимцима величине залогаја. Публика фаворизује брз, сварљив садржај који забавља или информише, гурајући брендове да се фокусирају на креирање висококвалитетних, концизних видео записа. Алгоритми све више награђују креативан видео садржај који се може делити, чинећи га суштинским делом сваке стратегије друштвених медија.

Социал СЕО: Платформе постају претраживачи

Платформе друштвених медија брзо постају омиљена претрага, посебно за кориснике генерације З који радије користе ТикТок и Инстаграм у односу на Гоогле за проналажење информација. Овај тренд наглашава потребу да брендови оптимизују своје профиле и садржај на друштвеним мрежама стратешким кључним речима и хасхтаговима. У 2024. години за брендове је од суштинског значаја да размишљају о друштвеним медијима не само као о платформи за дистрибуцију садржаја, већ као о моћном претраживачу који може да подстакне саобраћај и повећа видљивост бренда.

Аутентичност је кључна: корисници желе прави, нефилтрирани садржај

Са порастом углађеног, високо курираног садржаја, 2024. је донела помак назад ка аутентичности. Потрошачи жуде за правим, сировим садржајем који се осећа више личним и повезаним. Било да се ради о погледима иза кулиса, нефилтрираним објавама или садржају који генеришу корисници, брендови и утицајни људи који дају приоритет транспарентности примећују већи ангажман. Публика је привучена брендовима који хуманизују своје присуство на друштвеним медијима, удаљавајући се од превише уређених постова.

Закључак

У 2024., остати у току са трендовима друштвених медија је од кључног значаја за успех. Било да се ради о прихватању моћи видео записа кратког формата, оптимизацији за друштвену трговину или коришћењу платформи као претраживача, предузећа и креатори морају да се прилагоде окружењу које се развија. Аутентичност, релевантност и иновативност ће наставити да подстичу ангажовање и раст на платформама као што су Инстаграм, ТикТок и Фацебоок. Како ови трендови настављају да обликују дигитални екосистем, брендови који остају агилни и прилагодљиви одржаће конкурентску предност.

трендови

Друштвена трговина омогућава корисницима да купују директно на платформама друштвених медија, стварајући беспрекорно искуство од откривања до плаћања. Традиционална е-трговина обично захтева од корисника да напусте платформу и посете спољну веб локацију, док друштвена трговина интегрише искуство куповине директно у платформе као што су Инстаграм и ТикТок.

Кратки видео је неопходан за маркетинг бренда 2024. јер је у складу са преференцијама потрошача за брз, забаван садржај. Платформе као што су ТикТок и Инстаграм награђују креативне видео записе, омогућавајући брендовима да се ангажују са публиком на дубљем нивоу, задржавајући концизну поруку.

Социал СЕО је важан јер се корисници све више ослањају на платформе друштвених медија за претрагу, а не на традиционалне претраживаче. Брендови могу да искористе овај тренд тако што ће оптимизовати своје профиле и постове стратешким кључним речима, хасхтаговима и обезбеђивањем садржаја који одговара на упите корисника директно унутар платформе. Ово повећава видљивост и повећава ангажовање.