Ко је власник Снапцхата? Откривање главног ума

Kreirano 12 mart, 2024
Ко је власник Снапцхата

Као технолошки ентузијаста и страствени корисник платформи друштвених медија, увек сам био фасциниран причама иза апликација које доминирају нашим екранима и нашим временом. Међу њима, Снапцхат се истиче као посебно интригантан случај. Ова апликација усредсређена на слике и видео је привукла пажњу милиона широм света, постајући главна компонента у начину на који комуницирамо и делимо тренутке. Његова популарност је очигледна у начину на који се неприметно интегрисао у свакодневну структуру друштвених интеракција, посебно међу млађом демографијом. Јединствена продајна понуда платформе лежи у њеном ефемерном садржају - сликама и порукама које нестају након што су прегледане, што је револуционисало концепт приватности и несталности на мрежи у дигиталном добу. Привлачност Снапцхата такође произилази из његових иновативних карактеристика, као што су филтери, сочива и могућност креирања садржаја кратке форме под називом „Снапс“. Ови снимци се могу спојити да би се креирале „Приче“, које су постале популаран начин за кориснике да емитују свој свакодневни живот пријатељима и пратиоцима. Интерфејс апликације, који карактерише његова једноставност и разигран дизајн, такође је допринео њеном широком усвајању. Међутим, поред његових сочива за замену лица и филтера за повраћање дуге, постоји прича о амбицији, иновативности и пословној способности. Питање ко је власник Снапцхата није само име, већ и разумевање визије и покрета који су ову апликацију довели у центар пажње.

Историја Снапцхата и његових оснивача

Почетак Снапцхата, као и многе велике техничке приче, почео је у студентској соби. То је била идеја тројице студената са Универзитета Станфорд: Евана Шпигла, Бобија Марфија и Реџија Брауна. У 2011. су кренули у креирање апликације која би корисницима омогућила да шаљу слике које би нестале након неколико секунди, концепт који је рођен из дискусија о несталности тренутака и жељи за више приватности на мрежи. Ова идеја је била огромна супротност преовлађујућим трендовима друштвених медија, где су постови остали на мрежи на неодређено време, што је често довело до забринутости око дигиталних отисака.

Тројка је марљиво радила, а Шпигл се бавио пословима и аспектима развоја производа, Марфи је преузео техничку страну као кодер, а Браун је допринео идеји и маркетингу. Покренули су апликацију под именом 'Пицабоо', која је касније преименована у Снапцхат. База корисника апликације брзо је расла, привлачећи пажњу инвеститора и гиганата у технолошкој индустрији. Како је популарност Снапцхата расла, тако су порасли и улози, и није прошло много пре него што су се појавила интерна неслагања око капитала и власништва. Ове несугласице су довеле до правне битке, посебно са Брауном, који је тврдио да је избачен из компаније без правичне накнаде за свој допринос.

Контроверза око власништва Снапцхата

Питање ко је власник Снапцхата постало је тема јавне интриге и правног испитивања када је Реџи Браун поднео тужбу против Шпигла и Марфија 2013. Браун је тврдио да је неправедно избачен из компаније и да има право на део вредности Снапцхата. Овај правни спор је истакао често турбулентну природу технолошких стартапа, где почетни споразуми могу постати заглибљени у сложености пословног раста и личних сукоба. Тужба је на крају решена ван суда, а Снапцхат је признао Браунов допринос стварању апликације, али су тачни услови поравнања остали поверљиви.

Полемика се ту није завршила. Како је Снапцхат наставио да расте, привукао је понуде за куповину од неких од највећих имена у технолошкој индустрији. Наводно, Фацебоок је дао понуду за куповину Снапцхата за 3 милијарде долара 2013. године, понуду коју су Спиегел и Мурпхи одбили. Ова одлука је у то време наишла на скептицизам, али је истакла поверење које су оснивачи Снапцхата имали у потенцијал своје платформе.

Откривање главног ума иза Снапцхата

Дакле, ко је власник Снапцхата? Мозак који је постао синоним за Снапцхат бренд није нико други до Еван Спиегел, извршни директор и суоснивач. Спиегел је био лице компаније, водећи је кроз различите фазе раста, укључујући њен ребрендирање са Пицабоо-а на Снапцхат и њену еволуцију од једноставне апликације за дељење фотографија до вишеструке платформе друштвених медија. Његова визија за приватнији облик дељења на друштвеним мрежама није само обликовала развој апликације већ је утицала и на шири пејзаж друштвених медија.

Спиегелово вођство је обележено спремношћу да експериментише и иновира. Под његовим вођством, Снапцхат је представио неколико функција прве такве врсте, као што је формат Сториес, који су од тада усвојиле бројне друге платформе. Такође је надгледао стратешка партнерства и аквизиције, као што је куповина Битмојијеве матичне компаније Битстрипс, која је корисницима омогућила да креирају персонализоване аватаре. Шпигелов приступ вођењу Снапцхата хваљен је због своје генијалности и помно испитиван због ризика, али се не може порећи његова кључна улога у путањи компаније.

Нето вредност власника Снапцхата

Говорећи о Евану Шпигелу, немогуће је занемарити огроман финансијски успех који је постигао преко Снапцхата. Власник нето вредности Снапцхата био је тема спекулација и дивљења у финансијским и технолошким заједницама. Након иницијалне јавне понуде Снапцхата (ИПО) у марту 2017. године, Спиегелова нето вредност је нагло порасла. У време ИПО-а, цене акција су биле 17 долара, што је компанији дало тржишну вредност од око 24 милијарде долара. Шпигелов удео у компанији, у комбинацији са наградама на акцијама, довео га је у ред најмлађих милијардера на свету.

Од ИПО-а, цена акција Снапцхата је искусила волатилност, као што је уобичајено код технолошких компанија. Међутим, Спиегелова нето вредност је остала значајна, што одражава и његов власнички удео у Снапцхату и његове стратешке одлуке да диверзификује своја улагања. Важно је напоменути да процене нето вредности варирају у зависности од тржишних услова, тако да свака наведена цифра може бити подложна промени. Без обзира на то, Шпигелов финансијски успех је сведочанство вредности његовог удела у компанији којој је помогао да се створи.

Утицај власника Снапцхата на успех платформе

Утицај Евана Шпигела на успех Снапцхата не може се преценити. Његов стил вођења и доношење одлука били су кључни у навигацији платформом кроз конкурентске изазове и промене на тржишту. Спиегел је показао акутно разумевање базе корисника Снапцхата, дајући приоритет функцијама и развоју који одјекују претежно младом публиком апликације. На пример, увођење сочива проширене стварности (АР) додало је игриву, интерактивну димензију апликацији која је издваја од конкурената.

Штавише, Шпигелово инсистирање на одржавању приватности корисника био је кључни аспект Снапцхатовог идентитета. У ери у којој је забринутост за приватност података на врхунцу свих времена, Снапцхат-ова посвећеност поверљивости корисника била је продајна тачка за многе његове кориснике. Одлуке Шпигла, као што је одбијање понуде за куповину Фејсбука, такође показују његову дугорочну визију Снапцхата као независног ентитета са потенцијалом за континуирани раст и иновације.

Ко је власник Снапцхата 2

Будућност Снапцхата под његовим тренутним власником

Под власништвом Евана Спиегела, будућност Снапцхата изгледа и обећавајуће и изазовно. Друштвени медији су пејзаж који се стално мења, а Снапцхат мора наставити да се прилагођава и иновира како би одржао своју релевантност и привлачност. Спиегел је показао склоност гледању унапред, о чему сведочи Снапцхатов продор у АР технологију са наочарима, њиховим наочарима за камере које се могу носити. Иако је прва итерација Спецтацлеса добила млак одговор, следеће верзије су показале побољшања, што сугерише да је Снапцхат посвећен побољшању својих хардверских амбиција.

Штавише, Спиегел је изразио интересовање за проширење функционалности Снапцхата изван друштвеног дељења, упуштајући се у области као што су игре и креирање оригиналног садржаја. Снапцхат-ова функција „Откриј“, која нуди садржај медијских партнера и креатора, постала је популарна дестинација унутар апликације за кориснике који траже забаву и вести. Као власник Снапцхата, Спиегелова способност да предвиди и искористи трендове биће од суштинског значаја за усмеравање платформе ка будућности у којој остаје значајан играч у домену друштвених медија.

Други подухвати и инвестиције власника Снапцхата


Пословни интереси Евана Шпигела шире се изван граница Снапцхата. Његов предузетнички дух довео је до улагања у друге секторе и подухвате. Иако се конкретни детаљи његовог инвестиционог портфеља не откривају јавно, познато је да се успешни оснивачи технологије као што је Спиегел често ангажују у вентуре финансирању, подржавајући стартапове и иновативне пројекте који су у складу са њиховим интересима и пословним духом.

Поред тога, Спиегел и његова супруга Миранда Керр показали су посвећеност филантропији кроз различите добротворне иницијативе. Њихови доприноси уметности, образовању и програмима заједнице указују на ширу перспективу богатства и успеха, наглашавајући друштвену одговорност и утицај. Ови напори дају слику власника Снапцхата који није фокусиран само на раст свог примарног пословања, већ и на коришћење својих ресурса за позитиван друштвени допринос.

Закључак

У сецирању питања ко је власник Снапцхата, откривамо наратив који обухвата иновације, контроверзе и амбиције. Еван Спиегел, главни ум иза Снапцхата, појавио се као централна фигура у технолошкој индустрији, познат по својој стратешкој визији и спремности да оспори норме друштвених медија. Његов утицај на успех Снапцхата је неоспоран, а његова нето вредност одражава опипљиве резултате његових напора. Док разматрамо будућност Снапцхата под Спиегеловим власништвом, јасно је да ће платформа наставити да се развија, обликована његовим увидима и вођством.

Прича о Снапцхату и његовом власништву није само прича о корпоративним улозима; то је подсетник на моћ идеје и утицај који може имати када је упарен са одлучношћу и предвиђањем. Како Снапцхат напредује, његови корисници, инвеститори и посматрачи ће са занимањем посматрати како ће Спиегелов правац управљати апликацијом кроз све променљиве плиме технологије и друштвене интеракције.

Снапцхат, који сада послује под именом компаније Снап Инц., основали су Еван Спиегел, Бобби Мурпхи и Реггие Бровн у Санта Моници, Калифорнија 2011. Од сада, Еван Спиегел и Бобби Мурпхи, суоснивачи, заједнички поседују приближно 95% акција компаније са правом гласа, при чему Шпигл поседује 48%, а Марфи 47%.

Еван Спиегел је играо кључну улогу у стварању и расту Снапцхата. Предложио је концепт апликације са ефемерним порукама као пројекат класе дизајна производа у априлу 2011. Касније те године, сарађивао је са Бобијем Марфијем и Реџијем Брауном на лансирању прототипа овог концепта, првобитно названог „Пицабоо“, који је на крају ребрендиран као Снапцхат. Спиегелово вођство и визија били су кључни у обликовању еволуције апликације и њеног успона на угледу на друштвеним медијима.

Поред свог пионирског рада са Снапцхатом, Еван Спиегел и Бобби Мурпхи дали су значајан допринос филантропима. Они су се обавезали да ће донирати више од 13.000.000 акција класе А у наредних 15-20 година непрофитној организацији за уметност, образовање и младе, оснивајући Снап фондацију. Њихова мисија кроз фондацију је да „развију путеве ка креативној економији за недовољно заступљену омладину у Лос Анђелесу“. Штавише, показали су подршку заједницама погођеним догађајима као што је пандемија ЦОВИД-19 кроз значајне донације.